Logboek Welpen

Insigne Show - Frozen

In januari zijn de welpen begonnen aan het werken voor hun insigne show. Het thema van de show is Frozen. We zijn gestart met een koude speurtocht. Toen we alle plaatjes van Frozen gevonden hadden gingen we snel terug naar het clubhuis, waar het lekker warm was. Daar is geschilderd aan mooie decors. Later werden er heerlijke Olaf pannenkoeken gegeten.

In februari ging het thema verder. We begonnen met "het spel "spons, water, vuur". Daarna lekker eten en dan in groepjes aan het werk. Een rendier maken en een sneeuwpop. Hard werken, maar het resultaat mocht er zijn. Na het eten wilden we de film Frozen gaan kijken, maar de techniek liet ons in de steek. Rikke Tikke Tavi ging heel snel op de fiets een andere laptop halen en wij gingen ons vast uitkleden en de bedden opmaken. Zo werd het een echte pyjamaparty met film en popcorn.

Zondagmorgen hebben we hard geoefend op de show, toneel, zang én dans. Dat resulteerde in een prachtige voorstelling. Het publiek was enthousiast en alle spelers kregen een mooie roos en hun welverdiende insigne!

Proefjes doen

In november hebben we een gezamenlijk weekend met welpen en scouts. In totaal 20 kinderen. De slaapzaal is daar niet groot genoeg voor, daarom slapen de scouts aan de overkant van de Koningsweg in het gebouw van de Jonge Verkenners. Zij verzamelen daar om elf uur, richten hun slaapzaal in en komen dan naar het wepa gebouw waar de welpen ook net aankomen. We openen eerst met het welpenritueel en dan gaan we buiten de vlag hijsen. Zo openen de scouts. We spelen een nieuw spel: Spons - Water - Vuur. Dan is het tijd voor de lunch. Na de lunch trekt de leiding witte laboratoriumjassen aan. Deze middag gaan we proeven doen. Er zijn vijf verschillende proeven. We gaan een lavafles maken, een vulkaan bouwen, een raket afschieten, kunstwerken maken met skitties en een bootje van klei laten drijven.

Nadat alle groepjes alle proeven gedaan hebben is het tijd voor cola. Met mentos gaat dat heel erg bruisen...niet dus, mogelijk omdat we een goedkoop merk cola hadden. Deze proef gaan we vast nog wel een keer herhalen. Dan is het tijd voor vrij spelen. Wie wil kan helpen met koken. Er worden aardappels geschild voor de boerenkool, spiesjes gemaakt en wafels gebakken. Later blijkt dat we behalve wafels ook vla hebben als toetje. Dat is wel wat veel. Dan eten we de vla toch gewoon bij het ontbijt. Na het eten is er nog een speurtocht buiten in het donker. Elk groepje moet zes nummers vinden die verstopt zijn. Gelukkig hangt er wel een breaklight bij. Eenmaal gevonden moeten er binnen de bijbehorende puzzels worden opgelost. Dat valt nog niet mee. Nog wat drinken en dan vertrekken de scouts naar hun slaapgebouw en gaan de welpen richting hun bed. Maar eerst natuurlijk nog wel hun schoen zetten!

Het kost wel even tijd voor iedereen slaapt. Het is ook zo gezellig. In de morgen gaan we kijken of Sinterklaas langs is geweest.  

Na het ontbijt gaan we nog één proef doen. We gaan zelf slijm maken. Dat blijkt nog heel erg lastig. Maar twee van de zes groepjes lukt het om slijm te maken. 

Om half twaalf komen de ouders en het bestuur. Vandaag worden Margareth en Nico geïnstalleerd als scoutsleiding. Ann wordt Rikke Tikke Tavi bij de welpen. Ook worden drie scoutsleden geïnstalleerd. Al met al een feestelijke gebeurtenis.

 

 

 

 

2017-06 Expeditie Robinson

Per brief zijn de kinderen uitgenodigd om mee te doen aan een nieuwe aflevering van Expeditie Robinson. Als de kinderen aankomen moeten zij zich aanmelden bij twee leden van de Eilandraad. Er wordt druk gekeken of de deelnemers wel geschikt zijn. Opvallend veel ouders blijken ongeschikt als kandidaat. Als iedereen er is worden de deelnemers geselecteerd en in vier verschillende kampen ingedeeld. Kamp Noord, Zuid, Oost en West. Elk kamp krijgt zijn eigen kleur T-shirt. Het kamplied wordt geoefend. Er worden groepsfoto's gemaakt en dan worden de ouders uitgezwaaid. Met de motorboten vertrekken we naar het eiland. Daar aangekomen gaat iedereen eerst rustig even in de kring zitten. Dan plots komt er een golf water de kring binnen met flessenpost. Op het briefje uit de fles staat de eerste proef: het bouwen van een hut in het bos. Ergens in het bos staat een krat met touwen, lappen, knijpers. Ook is er wat te eten en drinken. Twee leden van de eilandraad gaan mee om de inspanningen te beoordelen en indien nodig een handje toe te steken. De anderen gaan de bussen uitpakken, tenten opzetten, keuken inrichten etc. Er komen ook vijf leden van het stichtingsbestuur. Zij brengen chips en cola mee, maar ook helpende handen voor het tenten opzetten en het hutten bouwen.

Na anderhalf uur hard werken is het tijd voor de lunch. Net na het eten komt er weer flessenpost met de volgende twee opdrachten: het maken van een naambord en het maken van een pijl en boog. Maar eerst moet er corvee gedaan worden (afruimen en afwassen). De sfeer is prima, er wordt goed samengewerkt en er ontstaan prachtige creaties. Als deze twee proeven klaar zijn is het tijd voor de Eilandraad in de kampvuurkuil. Hier worden de eerste schelpen uitgedeeld. De strijd gaat mooi gelijk op. Dan is het tijd voor de chips en de cola. En weer komt er een golf water en flessenpost. De volgende twee opdrachten zijn het inrichten van de slaapzaal/tent en het maken van een eigen couplet voor het kamplied. Daarna is er tijd voor vrij spel.

Als avondeten is er macaroni met vla als toetje. Er wordt heerlijk gegeten. Na het eten is er nog een Eilandraad en er volgt nog een eetproef, waarbij de kinderen geblinddoekt iets te eten krijgen. Het meeste is best lekker, maar die radijsjes..... Gelukkig krijgt iedereen nog een beker limonade om de vieze smaak weg te spoelen. Dan is het alweer bedtijd. 

Op zondagmorgen is iedereen al bijtijds wakker. Nog voor negenen zit iedereen aan het ontbijt. Na het ontbijt is er tijd voor corvee en vrij spel. Ondertussen is de leiding bezig met het opbouwen van allerlei proeven. Tijdens de koffie/limo pauze komt er flessenpost met de opdracht. Elke kamp moet vijf grote proeven doen. Bij elke geslaagde proef ontvangt het kamp een puzzelstuk. Met het puzzelstuk is een schat te vinden. Voor we beginnen lopen we langs alle proeven en krijgen alvast uitleg wat de bedoeling is (en wat de veiligheidsregels zijn).De eerste proef is een hindernisparcours met een groot net om onderdoor te kruipen en een evenwichtsbalk voor de lopers en een rolstoelwip voor de rollers. Ook zijn er allerlei uitdagingen met autobanden. De tweede proef is het vangen van vissen die vanaf een balk naar beneden komen. En er moeten kokosnoten doorgegeven worden via delen van dakgoten. In de kampvuurkuil moeten de kampen een vuur aanmaken en daarbij een touwtje doorbranden. De vierde proef is boogschieten en de laatste proef is een behendigheid-/samenwerkingsproef, ook wel bekend als het muizenspel. Halverwege houden we lunchpauze. Uiteindelijk weet elk kamp de puzzel op te lossen en de schat te vinden.

Dan is het tijd om even uit te rusten of vrij te spelen. Om half vijf is er opnieuw Eilandraad met de beoordeling van de proeven. Samenwerking, inzet, onderlinge sfeer en de resultaten bepalen het eindoordeel. Dan volgen de laatste twee proeven van deze dag: het maken van fruit of groentespiesjes voor bij de barbecue en het voorbereiden met je kamp van een optreden op de bonte avond.

We eten in de kampvuurkuil, heerlijk alles uit het vuistje. Helaas zijn er twee pechvogels die zich niet fit voelen en opgehaald worden om thuis weer op te knappen.  De bonte avond is zoals elk jaar weer een groot succes. Wie wil mag ook naast het optreden met het eigen kamp een optreden verzorgen. Zo hebben we maar liefst negen prachtige optredens. Het is dan ook al laat als iedereen moe, maar zeer tevreden naar bed gaat. 

Maandagmorgen is iedereen veel later wakker. We doen het rustig aan. Na het ontbijt is er nog ochtendgymnastiek en gaan de welpen alle hutten afbreken en de scouts de tenten. Als dat klaar is gaan we voor koffie en limonade naar de kampvuurkuil waar ook de laatste proef plaatsvindt. Een battle tussen de vier kampen. Elke ronde strijden twee kampen tegen elkaar in een bepaalde categorie. Zonder dat duidelijk is wat de opdracht is moet het kamp iemand afvaardigen voor de battle. Pas als iedereen geweest is mag iemand voor de tweede keer. Elk kamp zet fiches in op de kans dat ze de battle gaan winnen. De twee kampen die niet meestrijden zetten ook fiches in op het kamp dat ze denken dat gaat winnen. Zo kun je veel winnen, maar soms ook veel verliezen. De opdrachten zijn zeer afwisselend en kennen soms verrassende winnaars. Aan het eind van het spel krijgt elk kamp schelpen voor het aantal fiches. Hiermee is de eindstand bepaald en blijkt kamp Noord winnaar te zijn. Zij krijgen een gouden medaille. Iedereen krijgt een kampherinnering. 

Als lunch bakken we ons eigen broodje boven het kampvuur. Lekker met een knakworstje. Tot slot nog een waterijsje. Terwijl de leiding de bussen inpakt en het gebouw schoonmaakt wordt er nog hard gezongen. En dan is het tijd om het kamp echt af te sluiten. We zwaaien de kinderen uit die in Ermelo worden opgehaald en stappen daarna in de auto's en bussen richting Utrecht. Het was een supertoffe expeditie!

2017 April Insigne Natuur

De welpen willen graag hun insigne natuur halen. In maart hebben ze al verschillende activiteiten gedaan rond dit thema. Dit weekend staat er een speurtocht op het programma in de Botanische Tuinen. We beginnen met krantenmeppertje om de namen te leren, want twee welpen zijn er voor de tweede keer en een welp is helemaal nieuw. En Eline van de leiding heeft haar junglenaam uitgekozen en heet voortaan Mang. De stemming zit er meteen goed in. Dan gaan we lunchen en ons klaar maken voor vertrek. We moeten wel even geduld hebben, want de taxi's zijn twintig minuten te laat. Bij de Botanische tuinen gaan we in twee groepen op pad. We hebben allemaal een rugzakje gekregen waarin alles zit wat we nodig hebben om de speurtocht te doen. Als we alle vragen goed hebben krijgen we bij het einde een cadeautje.

We genieten van de mooie tuin, de prachtige bloemen en de spannende paadjes. Ondertussen maken we alle vragen en het lukt iedereen om aan het einde de goede oplossing in te leveren. Met een mooi lint aan de medaille en een zakje zonnebloemzaad kunnen we dan op de foto bij en op het podium. Net als we daar klaar mee zijn komt de eerste taxi al aan rijden. Deze keer iets te vroeg. Vlot zijn we zo weer bij ons clubhuis terug. Daar gaan we eerst de verjaardag van Emma vieren. Zij heeft een heerlijke traktatie in thema meegebracht. Dan gaan we lekker vrij spelen, met de lego of twister. De aardappelen met wortels, spinazie en vissticks gaan er dan vlot in. Na het eten is er nog tijd voor een spannend spelletje nachtwacht. De dag besluiten we bij de open haard.

Na het verhaal over Mowgli valt bijna iedereen al snel in slaap. En er wordt goed uitgeslapen, tot half acht. Dan is het natuurlijk leuk om Raksha's slaapzak proberen te stelen en Bagheera wakker te maken. Na het aankleden en het opruimen van de bedden is er natuurlijk de ochtendgymnastiek. De Hokie Pokie, Hoofd schouders knie en teen en uiteraard Tsjoe tsjoe Wa wa wa. Na het ontbijt gaan we even genieten van het mooie weer buiten. Ondertussen ruimt de leiding het ontbijt op en zet de spullen klaar voor het schilderen van de dierenmaskers. Als de maskers liggen te drogen is het tijd voor limonade en een appel of een mandarijn (of twee...of drie). Daarna gaan we ons bloempotje versieren met bloemetjes, vlinders en glitterletters. In het potje komen zaadjes van mint of kamille. Als dit goed gaat groeien kunnen we hier onze eigen thee van zetten binnenkort. We eindigen het weekend in de zon zingend bij het kampvuur. Het was weer een super gezellig weekend.

2017 Februari overvliegen

Dit weekend draaien de scouts en de welpen gezamenlijk. Er gaan drie welpen aan het eind van het weekend namelijk overvliegen naar de scouts. Helaas is een van hen ziek. We starten het weekend door zowel op de welpen als op de scouts manier te openen. Dan even lekker tikkertje spelen waarbij we tegelijk de namen oefenen. Daarna gaan we naar binnen voor een broodje. Na het afruimen en tafels poetsen mag iedereen nog even buiten Annemaria Koekoek spelen. Ondertussen legt de leiding alles klaar voor het Grote Insigne spel. We spelen het in gemengde groepjes. Langs de muren hangen zestig kaarten met insignes, vraagtekens en blauwe vogels. Door slim te dobbelen en voor of achteruit te lopen is het de bedoeling om op alle insignes te komen, een variatie op Triviant. Bij elk insigne hoort een opdracht. Zo bouwen we met touwen en lappen een tent. Bouwen een kampvuur en doven het weer met een brandblusser. Met marshmallows en satéprikkers kun je prima bruggenbouwen. We maken puzzels, leggen mitella's aan, beantwoorden vragen, spelen een potje pesten en maken een kunstwerk van onze handen. De tijd vliegt voorbij. Er wordt goed samengewerkt en de sfeer is prima.

Als alle insignes behaald zijn gaan we in dezelfde groepjes elk een gang maken van ons feestelijke vier gangen menu. De eerste gang zijn lekkere toastjes, dan zelfgemaakte groentesoep, gebakken aardappels met cepabcici, wortels en sperciebonen. Toe zijn er fruitspiesjes met poffertjes. We smullen. Na het eten kunnen we jammer genoeg niet naar buiten. Het regent te hard. Dan spelen we binnen nachtwacht. Altijd leuk. Na nog wat gedronken te hebben gaan we de bedden klaarmaken. Nog een spannend verhaal van Joris en de Draak en dan is het al heel snel stil in de slaapzaal. Tot een uur of zeven.

Van zeven tot acht is het altijd gezellig kletsen met elkaar. Dan aankleden, ochtendgymnastiek en ontbijten. De scwelpen (geen welp meer, maar ook nog geen scout) gaan alvast bij de scouts aan tafel ontbijten. Dan bouwen de welpen een geheime hut in de zaal. Daar mogen de scouts en scwelpen niet komen. Er wordt hard gewerkt aan de afscheidsboekjes én de uitnodigingen voor het komende vriendjes en vriendinnetjesweekend. De scouts en scwelpen maken koekjes en kaartjes voor de zieken. Er wordt een parcours uitgezet en iedereen wordt geschminckt. Om half twaalf zijn de ouders en andere fans er en gaan Tygo en Djino onder luide aanmoediging over naar de scouts. Hein treedt op als inval-Lisa, zodat Lisa ondanks haar ziekte toch is overgevlogen! En dan is het alweer tijd om af te sluiten! 

Subcategorieën