Wat is Wepadojeb?

Wepadojeb is de afkorting van Wees Paraat en Doe je Best. Wij zijn een scoutinggroep voor kinderen met een lichamelijke beperking.

Lid worden

Lijkt scouting jou ook heel leuk en wil je misschien lid worden? Kom dan een keertje bij ons kijken!

Leiding worden

Helpen met zagen, koken of kampvuur maken? Een leuke quiz of spannend kampthema bedenken? Word ook leiding!

2017-06 Expeditie Robinson

Per brief zijn de kinderen uitgenodigd om mee te doen aan een nieuwe aflevering van Expeditie Robinson. Als de kinderen aankomen moeten zij zich aanmelden bij twee leden van de Eilandraad. Er wordt druk gekeken of de deelnemers wel geschikt zijn. Opvallend veel ouders blijken ongeschikt als kandidaat. Als iedereen er is worden de deelnemers geselecteerd en in vier verschillende kampen ingedeeld. Kamp Noord, Zuid, Oost en West. Elk kamp krijgt zijn eigen kleur T-shirt. Het kamplied wordt geoefend. Er worden groepsfoto's gemaakt en dan worden de ouders uitgezwaaid. Met de motorboten vertrekken we naar het eiland. Daar aangekomen gaat iedereen eerst rustig even in de kring zitten. Dan plots komt er een golf water de kring binnen met flessenpost. Op het briefje uit de fles staat de eerste proef: het bouwen van een hut in het bos. Ergens in het bos staat een krat met touwen, lappen, knijpers. Ook is er wat te eten en drinken. Twee leden van de eilandraad gaan mee om de inspanningen te beoordelen en indien nodig een handje toe te steken. De anderen gaan de bussen uitpakken, tenten opzetten, keuken inrichten etc. Er komen ook vijf leden van het stichtingsbestuur. Zij brengen chips en cola mee, maar ook helpende handen voor het tenten opzetten en het hutten bouwen.

Na anderhalf uur hard werken is het tijd voor de lunch. Net na het eten komt er weer flessenpost met de volgende twee opdrachten: het maken van een naambord en het maken van een pijl en boog. Maar eerst moet er corvee gedaan worden (afruimen en afwassen). De sfeer is prima, er wordt goed samengewerkt en er ontstaan prachtige creaties. Als deze twee proeven klaar zijn is het tijd voor de Eilandraad in de kampvuurkuil. Hier worden de eerste schelpen uitgedeeld. De strijd gaat mooi gelijk op. Dan is het tijd voor de chips en de cola. En weer komt er een golf water en flessenpost. De volgende twee opdrachten zijn het inrichten van de slaapzaal/tent en het maken van een eigen couplet voor het kamplied. Daarna is er tijd voor vrij spel.

Als avondeten is er macaroni met vla als toetje. Er wordt heerlijk gegeten. Na het eten is er nog een Eilandraad en er volgt nog een eetproef, waarbij de kinderen geblinddoekt iets te eten krijgen. Het meeste is best lekker, maar die radijsjes..... Gelukkig krijgt iedereen nog een beker limonade om de vieze smaak weg te spoelen. Dan is het alweer bedtijd. 

Op zondagmorgen is iedereen al bijtijds wakker. Nog voor negenen zit iedereen aan het ontbijt. Na het ontbijt is er tijd voor corvee en vrij spel. Ondertussen is de leiding bezig met het opbouwen van allerlei proeven. Tijdens de koffie/limo pauze komt er flessenpost met de opdracht. Elke kamp moet vijf grote proeven doen. Bij elke geslaagde proef ontvangt het kamp een puzzelstuk. Met het puzzelstuk is een schat te vinden. Voor we beginnen lopen we langs alle proeven en krijgen alvast uitleg wat de bedoeling is (en wat de veiligheidsregels zijn).De eerste proef is een hindernisparcours met een groot net om onderdoor te kruipen en een evenwichtsbalk voor de lopers en een rolstoelwip voor de rollers. Ook zijn er allerlei uitdagingen met autobanden. De tweede proef is het vangen van vissen die vanaf een balk naar beneden komen. En er moeten kokosnoten doorgegeven worden via delen van dakgoten. In de kampvuurkuil moeten de kampen een vuur aanmaken en daarbij een touwtje doorbranden. De vierde proef is boogschieten en de laatste proef is een behendigheid-/samenwerkingsproef, ook wel bekend als het muizenspel. Halverwege houden we lunchpauze. Uiteindelijk weet elk kamp de puzzel op te lossen en de schat te vinden.

Dan is het tijd om even uit te rusten of vrij te spelen. Om half vijf is er opnieuw Eilandraad met de beoordeling van de proeven. Samenwerking, inzet, onderlinge sfeer en de resultaten bepalen het eindoordeel. Dan volgen de laatste twee proeven van deze dag: het maken van fruit of groentespiesjes voor bij de barbecue en het voorbereiden met je kamp van een optreden op de bonte avond.

We eten in de kampvuurkuil, heerlijk alles uit het vuistje. Helaas zijn er twee pechvogels die zich niet fit voelen en opgehaald worden om thuis weer op te knappen.  De bonte avond is zoals elk jaar weer een groot succes. Wie wil mag ook naast het optreden met het eigen kamp een optreden verzorgen. Zo hebben we maar liefst negen prachtige optredens. Het is dan ook al laat als iedereen moe, maar zeer tevreden naar bed gaat. 

Maandagmorgen is iedereen veel later wakker. We doen het rustig aan. Na het ontbijt is er nog ochtendgymnastiek en gaan de welpen alle hutten afbreken en de scouts de tenten. Als dat klaar is gaan we voor koffie en limonade naar de kampvuurkuil waar ook de laatste proef plaatsvindt. Een battle tussen de vier kampen. Elke ronde strijden twee kampen tegen elkaar in een bepaalde categorie. Zonder dat duidelijk is wat de opdracht is moet het kamp iemand afvaardigen voor de battle. Pas als iedereen geweest is mag iemand voor de tweede keer. Elk kamp zet fiches in op de kans dat ze de battle gaan winnen. De twee kampen die niet meestrijden zetten ook fiches in op het kamp dat ze denken dat gaat winnen. Zo kun je veel winnen, maar soms ook veel verliezen. De opdrachten zijn zeer afwisselend en kennen soms verrassende winnaars. Aan het eind van het spel krijgt elk kamp schelpen voor het aantal fiches. Hiermee is de eindstand bepaald en blijkt kamp Noord winnaar te zijn. Zij krijgen een gouden medaille. Iedereen krijgt een kampherinnering. 

Als lunch bakken we ons eigen broodje boven het kampvuur. Lekker met een knakworstje. Tot slot nog een waterijsje. Terwijl de leiding de bussen inpakt en het gebouw schoonmaakt wordt er nog hard gezongen. En dan is het tijd om het kamp echt af te sluiten. We zwaaien de kinderen uit die in Ermelo worden opgehaald en stappen daarna in de auto's en bussen richting Utrecht. Het was een supertoffe expeditie!